Diagnostikimi i kataraktes (perdes)

Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums unsers sadips amets.


Për të përcaktuar nëse është katarakt ose jo, mjeku fillimisht do të shqyrtojë shenjat dhe simptomat tuaja dhe do të kryejë ekzaminimin(vizitën e syve). Mjeku mund të kryejë disa teste(ekzaminime) si më poshtë:

• Visual acuity test- Testimi i mprehtësisë së shikimit.

Ky test përdor një tabelë ku juve ju kërkohet të lexoni një seri numrash ose gërmash. Sytë testohen secili më vetë duke mbyllur syrin tjetër. Duke përdorur një tabelë ose një pajisje të shikimit me shkronja graduale, mjeku i syve përcakton nëse keni shikim 20/20 ose nëse shikimi juaj tregon shenja të dëmtimit.

• Slit-lamp examination.

Një llambë e ndarjes i lejon mjekut të shohë strukturat në pjesën e përparme të syrit tuaj nën zmadhim. Mikroskopi quhet llamba e ndarë, sepse përdor një vijë intensive të dritës, një çarje, për të ndriçuar kornen, irisin, lenten dhe hapësirën midis irisit dhe korneas. Kjo e lejon mjekun tuaj të shikojë këto struktura në seksione të vogla, gjë që e bën më të lehtë për të zbuluar ndonjë anomali të vogël.

• Ekzaminimi i retinës.

Për t’u përgatitur për ekzaminimin e retinës, mjeku hedh disa pika në sytë tuaj për të zgjeruar beben e syrit. Kjo e bën më të lehtë për të shqyrtuar pjesën e prapme të syve tuaj (pra retinën). Duke përdorur një llambë të posaçme (slit lamp) ose një pajisje të veçantë të quajtur një oftalmoskop, mjeku mund të shqyrtojë lenten e syrit për shenjat e mundshme të një katarakti