Tonometria-Matja e tensionit të syrit.

Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums unsers sadips amets.

Tonometria-Matja e tensionit të syrit.

Çfatë është ky test?

Një test tonometrik mat presionin brenda syrit tuaj, i cili quhet presion intraokular (IOP). Ky test përdoret për të kontrolluar për glaukomën, një sëmundje e syve që mund të shkaktojë verbëri duke dëmtuar nervin në pjesën e pasme të syrit (nervin optik). Dëmtimi i nervit optik mund të shkaktohet nga një shtim i sasisë së lëngjeve në sy që nuk largohen siç duhet nga syri.

Tonometria mat IOP duke regjistruar rezistencën e kornesë ndaj presionit (indentacion). Pikat në sy që mpijnë sipërfaqen e syrit përdoren në shumicën e metodave të mëposhtme.

Metodat Tonometrike.


• Tonometria e Aplanacionit-Goldmann. Ky lloj i tonometrisë përdor një sondë të vogël për të zbutur butësisht një pjesë të korneas tuaj për të matur presionin e syve dhe një mikroskop slit lamp për të parë syrin tuaj. Presioni në sytë tuaj matet sipas parimit se sa është forca e nevojshme për të rrafshuar kornenë. Ky lloj i tonometrisë është shumë i saktë dhe përdoret shpesh për të matur IOP pasi një test i thjeshtë skrinimi (si p.sh. tonometria me ajër) nxjerr gabimisht një IOP të rritur.
• Tonometria Elektronike e indentacionit. Tonometria elektronike është duke u përdorur gjithmon e më shpesh për të kontrolluar për IOP të rritur. Edhe pse është shumë e saktë, rezultatet e tonometrisë elektronike mund të jenë të ndryshme nga tonometria e aplanacionit. Mjeku vendos butësisht një majë të rrumbullakosur të një vegle që duket si një stilolaps direkt në kornenë tuaj. Leximi IOP tregohet në një panel të vogël kompjuteri.
• Tonometria pa kontakt (pneumotonometria ose tonometria me ajër). Tonometria jo-kontaktuese (ose e ajrit) nuk e prek syrin tuaj por përdor një rrymë ajri për të rrafshuar korneun tuaj. Ky lloj i tonometrisë nuk është mënyra më e mirë për të matur presionin intraokular. Por shpesh përdoret si një mënyrë e thjeshtë për të kontrolluar për IOP të lartë dhe është mënyra më e lehtë për të testuar fëmijët. Ky lloj i tonometrisë nuk përdor pika në sy para ekzaminimit.

Pse kryhet ky ekzaminim?

Tonometria mund të kryhet:
• Si pjesë e një vizite të rregullt të syve për të kontrolluar për rritje të presionit intraocular, I cili rrit rrezikun për glaukomë.
• Për të kontrolluar trajtimin e glaukomës. Tonometria mund të përdoret për të parë nëse mjekimi po e mban tensionin e syrit nën kontroll.

Si të përgatiteni?

Mos harroni ti përmendni doktorit nëse keni patur në familje persona që kanë vuajtur nga glaukoma ose factor risku për glaukomë.
Nëse mbani lente kontakti duhet ti hiqni para vizitës. Mos i vendosni lentet e kontaktit pa kaluar dy orë nga ekzaminimi. Pas ekzaminimit vendosni syze jo lentet deri sa të kalojnë pak orë.
Lironi ose hiqni cdo veshje që ju ngushton rreth qafës. Presioni ne venat e qafës mund të rrisë presionin Brenda syrit. Qëndroni sa më të relaksuar e të qetë.

Si kryhet

Tonometria merr vetëm pak minuta për tu kryer si ekzaminim.

Metoda e Aplanacionit- Goldmann

Ky lloj i tonometrisë bëhet nga një okulist ose optometër. Mjeku do të hedhë pika në sy për të mpirë sipërfaqen e syve tuaj në mënyrë që ju të mos ndjeni tonometrin gjatë testimit. Një shirit letre që përmban një ngjyrë (fluorescein) do të vendoset në sy, ose do të përdoren pika për sy me ngjyrë. Ky ngjyrim e bën më të lehtë për mjekun tuaj për të parë kornenë.
Ju do të mbështesni mjekrën tuaj në vendin përkatës pranë mikroskopit dhe do përqëndroni shikimin tuaj tek llamba e mikroskopit. Mjeku juaj ulet para jush dhe ndriçon një dritë të ndritshme në syrin tuaj. Mjeku butësisht afron tonometrin në syrin tuaj duke kontrolluar kështu IOP.
Mos i fërkoni sytë për 30 minuta derisa pikat për sy ta kenë mbaruar efektin.

Metodat elektronike e indentacionit

Tonometria elektronike mund të bëhet nga një teknik, një optometër, një okulist ose një mjek familjeje. Mjeku juaj do të përdorë pika për të mpirë sipërfaqen e syve tuaj në mënyrë që ju të mos ndjeni tonometrin gjatë testimit.
Ju do të ngulitni shikimin drejt përpara, ose nganjëherë do të shihni poshtë. Mjeku juaj afron butësisht tonometrin në syrin tuaj. Do të merren disa lexime për secilin sy. Ju do të dëgjoni një tingull si klik çdo herë që të merret një lexim. Pas disa leximeve merret matja mesatare e IOP e cila do të shfaqet në ekranin e aparatit.
Mos i fërkoni sytë për 30 minuta derisa pikat për sy ta kenë mbaruar efektin.

Metodat elektronike e indentacionit

Tonometria elektronike mund të bëhet nga një teknik, një optometër, një okulist ose një mjek familjeje. Mjeku juaj do të përdorë pika për të mpirë sipërfaqen e syve tuaj në mënyrë që ju të mos ndjeni tonometrin gjatë testimit.
Ju do të ngulitni shikimin drejt përpara, ose nganjëherë do të shihni poshtë. Mjeku juaj afron butësisht tonometrin në syrin tuaj. Do të merren disa lexime për secilin sy. Ju do të dëgjoni një tingull si klik çdo herë që të merret një lexim. Pas disa leximeve merret matja mesatare e IOP e cila do të shfaqet në ekranin e aparatit.
Mos i fërkoni sytë për 30 minuta derisa pikat për sy ta kenë mbaruar efektin.

Metoda pa kontakt (me ajër ose pneumonike)

Ky lloj i tonometrisë bëhet nga oftalmolog ose optometër. Nuk ka nevojë të përdoren pika në sy për mpirje.
Ju do të mbështeteni mjekrën tuaj tek aparati dhe do të përqëndroni shikimin drejt në aparat. Një rrymë e vogël ajri hidhet në sy. Ju do të ndjeni një freski ose presion të butë në syrin tuaj. Tonometri regjistron presionin intraokular (IOP) nga ndryshimi në dritën e reflektuar nga kornea pasi është përplasur me rrymën e ajrit. Testi mund të bëhet disa herë për secilin sy.

Çfarë do ndieni?

Tonometria nuk duhet të shkaktojë dhimbje të syrit. Mjeku do të përdorë pika për sy për të mpirë sipërfaqen e syrit që ju të mos e ndjeni tonometrin gjatë ekzaminimit. Und të ndjeni një ndjesi kruarjeje në korne gjë e cila kalon shpejt brenda 24 orëve.

Disa njerëz bëhen anksioz kur tonometri duhet të prekë kornenë. Në tonometrinë me ajër vetëm një rrymë e vogël ajri prek kornenë.

Rreziqe

Ekziston një rrezik shumë i vogël që kornea juaj të gërvishtet gjatë metodave që përfshijnë prekjen me një tonometër të syrit tuaj. Fërkimi i syve para se pikat në sy ta kenë mbaruar efektin rrit rrezikun e gërvishtjes së kornesë. Nëse tonometria shkakton një gërvishtje në korne, syri juaj mund të jetë i parehatshëm derisa gërvishtja të shërohet, gjë që zakonisht zgjat rreth një ditë.
Ekziston gjithashtu një rrezik shumë i vogël i një infeksioni të syve ose një reaksion alergjik ndaj pikave të përdorura për të mpirë sytë.

Me metodën e jo-kontaktit, nuk ekziston rreziku i gërvishtjeve ose infeksionit, pasi asgjë, përveç ajrit, nuk i prek sytë. Por kjo metodë nuk është mënyra më e mirë për të matur presionin intraokular.Ju nuk duhet të keni ndonjë dhimbje syri ose probleme shikimi pas tonometrisë. Njoftoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë dhimbje syri gjatë testimit ose 48 orë pas testit.

Rezultatet

Një test tonometrik mat presionin brenda syrit tuaj, i cili quhet presion intraokular (IOP). Ky test përdoret për të kontrolluar glaukomën.
Presioni normal i syrit është i ndryshëm për çdo person dhe zakonisht është më i lartë pasi të zgjohemi nga gjumi. IOP ndryshon më shumë në njerëzit që kanë glaukomë. Gratë zakonisht kanë një IOP më të lartë sesa meshkujt, dhe IOP normalisht rritet me kalimin e moshës.

Presioni intraocular (Intraocular pressure – IOP)

Normal: 10–21 mm Hg)


Anormal: Më i madh se 21 mm Hg


Vlera të larta

• Një IOP i lartë mund të nënkuptojë që ju keni glaukomë ose që jeni në rrezik të lartë për zhvillimin e glaukomës. Njerëzit të cilët kanë presione të vazhdueshme mbi 27 mm Hg zakonisht zhvillojnë glaukomë, përveç nëse presioni zvogëlohet me ilaçe.
• Njerëzit të cilët kanë një IOP të vazhdueshëm më të lartë se 21 mm Hg por nuk kanë dëmtim nervor optik kanë një gjendje të quajtur hipertension okular. Këta njerëz mund të jenë në rrezik për zhvillimin e glaukomës me kalimin e kohës.

Çfarë faktorësh ndikojnë në realizimin e ekzaminimit?

Arsyet se pse ju nuk mund ta kryeni testin ose pse resultat mund të mos jenë domethënëse janë:
• Keni vrarë syrin ose keni infeksion të syrit. Këto dy faktorë rrisin rrezikun që syri të lëndohet gjatë ekzaminimit.
• Të qënurit ekstremisht shumë dritëshkurtër(miop), forma e parregullt e kornesë, ose keni kryer një kirurgji madhore të kornesë në të kaluarën.
• Pulitja ose mbyllja e syve gjatë testit.
• Keni kryer një kirurgji refractive me lazer (si psh. LASIK).

Çfarë duhet të mendoni?

Testet e tonometrisë mund të bëhen gjatë muajve ose viteve për të kontrolluar glaukomën. Gjithashtu, për shkak se presioni intraokular (IOP) mund të ndryshojë në kohë të ndryshme të ditës, tonometria nuk është e vetmja provë e bërë për të kontrolluar glaukomën. Nëse IOP është i lartë, mund të bëhen më shumë teste, të tilla si oftalmoskopia, gonioskopia dhe testimi i vizusit.
– Oftalmoskopia
– Gonioskopia
– Testimi i shikimit
– Pakimetria përdor ultratinguj për të matur trashësinë e kornesë. Trashësia e kornesë mund të ndikojë në matjen e IOP. Pakimetria shpesh bëhet gjatë testit të tonometrisë. Kjo mund të ndihmojë mjekun të njohë rrezikun tuaj për zhvillimin e glaukomës.
IOP normale ndryshon nga personi në person. Rreth 40% deri në 50% e njerëzve që kanë dëmtim nervit optik të shkaktuar nga glaukoma kanë IOP normale Në disa raste të glaukomës ka dëme të nervit optik edhe pse presioni i syve nuk është kurrë më i lartë.