Glaukoma

Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums unsers sadips amets.

Glaukoma

Glaukoma eshte nje semundje qe karakterizohet nga demtimi i nervit te pamjes (optik) . Shkaktari ne shumicen e rasteve eshte tensioni i larte i syrit , ndaj dhe shpesh pacientet nuk thone “ kam glaukome” por “ kam tension syri’.

Ndërkohë duhet ditur qe Glaukoma ndodh edhe kur tensioni i syrit mund te jete normal ose brenda normes.

Tensioni i syrit vlersohet si normal kur ai eshte midis vlerave 10-21 mm Hg.

Ashtu si vlerat mbi 21mmHg konsiderohet faktor rreziku per glaukomen ashtu ka edhe  individë që jetojnë për vite me radhë me hipertension okular dhe nuk zhvillojnë kurrë glaukomë .

Pasojat e glaukomes jane katastrofike kur ajo nuk kurohet, por nese glaukoma ndiqet dhe trajtohet ajo eshte nje semundje me pasoja te parandalueshme.

Glaukoma ndryshe është quajtur dhe ‘hajduti i padukshëm/i heshtur i shikimit’ për shkak se humbja e shikimit ndodh gradualisht dhe pa kuptuar. Humbja e shikimit është e parikthyeshme kështu që trajtimi që bëhet pas zbulimit të patologjisë synon thjesht parandalimin e dëmtimeve të mëtejshme.

Në mbarë botën glaukoma është shkaku i dytë i verbërisë pas kataraktit

 

SHKAQET E RRITJES SE TESNIONIT TE SYRIT

 1. Mosha mbi 50 vjet
 2. Trashegimia
 3. Dieta ( kafeina)
 4. Katarakti
 5. Diabeti ne sy
 6. Ilacet ( kortizoniket me pika ose nga goja)
 7. Traumat ( me sende te forta, preres ose kimke )

 

SI MATET TENSIONI I SYRIT :

Tonometri eshte nje pajisje e thjeshte e cila ben matjen e tensionit te syrit. Matja e tensionit te syrit behet ulur ne kabinetin e egzaminimit te mjekut.

 

 

KUR I THEMI PACIENTIT SE KA GLAUKOME :

 1. Tension i larte i syrit ( mbi 24 mm Hg)
 2. Oftalmoskopia: Identifikimi i nervit te demtuar, kete e dallon nje ekspert i fushes se glaukomes , i stervitur mire me paciente glaukome ose/dhe me skanerin e syrit OCT.
 3. Perimetri: ose testi i fushe-pamjes
 4. Njeri nga te afermit me glaukome

TRAJTIMI ose KURIMI

 

Mjekimi me ilace me pika : shumica e pacienteve me glaukome kurohen duke hedhur cdo dite  ilace me pika ne sy.

Lazer Trabekuloplasti ose iridotomi :procedure e thjeshte ne kushte ambulatore

Kirurgjia : kur syri behet i pandjeshem ndaj mjekimit me pika atehere rradhen e ka kirurgjia me lazer.